Verklein je voedsel-afdruk, let op voedselverspilling 

Verklein je voedsel-afdruk, let op voedselverspilling 

Verklein je voedsel-afdruk, let op voedselverspilling 

 

 

 

Wist je dat we maar liefst een derde van ons eten in de kliko gooien?! Thuis, maar ook bij producenten, in de horeca en supermarkten. Bij consumenten thuis is het zelfs 42%! Verklein je voedsel-afdruk, doe mee aan de challenge: “Kliekjesrecept tegen voedselverspilling”. Voedselverspilling is zonde en eenvoudig te voorkomen.  

Een gemiddeld huishouden gooit 10% van zijn eten weg, met een waarde van zo’n €120 per jaar. Dat telt jaarlijks op tot 800 miljoen kilo: dat zijn 100.000 vrachtwagens. Laten we een stapje zetten om dit te verminderen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. En van de restjes kun je vaak nog een verassend lekker recept maken. Dat is bovendien beter voor het milieu én je portemonnee! 

Wanneer voedingsmiddelen in de vuilnisbak belanden gaan ook alle grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Dat is zonde! Van al het voedsel dat we weggooien, gaan brood, zuivel, groente en fruit het vaakst in de vuilnisbak. Oorzaken voor voedselverspilling zijn divers: te veel ingekocht, te veel gekookt of niet lekker genoeg. Ook is er soms onduidelijkheid over de houdbaarheid van producten, waardoor ze worden weggegooid voordat ze daadwerkelijk ‘over datum’ zijn. 

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tips om ervoor te zorgen dat je minder eten hoeft weg te gooien.  

Slim kopen 

  • Check voordat je boodschappen doet je koelkast, vriezer en voorraadkast om te zien wat je nog in huis hebt 
  • Maak een lijstje voordat je boodschappen doet; mensen die winkelen met een boodschappenlijstje verspillen 60% minder! 
  • Let op de houdbaarheidsdatum. Koop bijvoorbeeld producten met een 35% korting-sticker 
  • Conserveren kun je leren… Leg overgebleven groenten bijvoorbeeld in. Maak van kool zelf zuurkool of kimchi, of augurk van komkommer. Of gebruik de restjes van fruit om een siroop mee te maken! Heb je citroenschillen over? Maak je eigen limoncello. Ideeën genoeg!  
  • Restaurants en winkels houden aan het einde van de dag geregeld dingen over. Denk bijvoorbeeld aan een bakker die niet al zijn brood of gebak van de dag verkocht heeft, of een hotel waarbij er tijdens de ontbijtservice wat is overgebleven. Om te zorgen dat dit voedsel niet wordt verspild is daar Too Good To Go. Met deze app kunnen consumenten een zogeheten ‘Magic Box’ kopen die wordt gevuld met overgebleven (maar nog steeds prima te eten) voedsel. Een leuke manier om te zorgen voor minder waste!Slim koken 
  • Kook de juiste hoeveelheid. Voor rijst geldt een richtlijn van 75 tot 100 gram. Voor pasta is 100 tot 125 gram voldoende. Weeg de juiste hoeveelheden af zodat je zo min mogelijk overhoudt. 
  • Mocht je toch te veel hebben gekookt; kiekjes zijn vaak ook heerlijk voor de lunch de volgende dag! Zet je restjes binnen twee uur in de koelkast. 

Slim bewaren 

  • Zet bederfelijke producten onderin de koelkast. Daar is het namelijk koeler dan bovenin. 
  • Maak je koelkast maandelijks schoon en ontdooi je vriezer 1x per drie maanden. Zo blijven ze optimaal koelen. 
  • Weet hoe je het voedsel op de beste manier bewaart. In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staan bewaaradviezen van meer dan 2.000 producten 

 Slim uiteten 

  • In veel restaurants kun je vragen of je de rest van je bestelling mee kunt nemen in een doggybag. Het eten in restaurants is bovendien sowieso te lekker om weggegooid te worden.  
  • Sommige restaurants richten zich bewust op het verminderen van voedselverspilling, zoals Instock, dat kookt met verspilde groenten en fruit. Dagelijks wordt voedsel met een deukje of dat een dag over de datum is opgehaald in  supermarkten, maar ook van telers en producenten van vlees en vis.