Terugblik: Duurzaam bouwen

Terugblik: Duurzaam bouwen

Terugblik: Duurzaam bouwen

 

 

 

 

 

 

In maart staat het thema duurzaam bouwen centraal bij de NMFF. Wist je dat de bouwsector wereldwijd verantwoordelijk is voor 40% van het geproduceerde afval? De bouwsector produceerde in 2016 het meeste afval in Nederland meldt CBS. Duurzaam bouwen zal dat percentage aanzienlijk doen dalen, maar staat nog in de kinderschoenen. In Flevoland liggen tal van kansen om hiermee aan de slag te gaan en de voetafdruk te verkleinen. Doe mee met onze challenges en verklein je woon-voetafdruk!  

Bij duurzaam bouwen wordt bij het ontwerp rekening gehouden met de omgeving en bij de bouw worden milieuvriendelijke producten gebruikt. Ook kunnen bouwdelen of producten worden gebruikt die een langere levensduur hebben. Waarom is duurzaam bouwen belangrijk? Het is toekomstbestendig: het verlaagd de uitstoot van CO2 en het gebruik van schadelijke stoffen. De energielasten zijn lager, vooral als je een goed geïsoleerd of energieneutraal huis hebt. Daarnaast woont het comfortabeler mede door een gezonder binnenklimaat en minder tocht.  

Weet jij hoe groot jouw woon voetafdruk is? Doe de voetafdruk-test. Je kunt je woon-voetafdruk op verkleinen door mee te doen aan de circulaire challenges. NMFF ondersteund duurzaam bouwen door inwoners, bedrijven en overheden  uit te dagen via de volgende woon-challenges:  

  • Dak eraf, isolatie en zonnepanelen erop! 117 Flevolanders namen enthousiast deel aan de challenge. In één week besparen zij daarmee 147.918 kilogram CO2 per jaar. 
  • Interieur restyle? Kies voor circulair! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de kringloop. Bijna 30 Flevolanders de challenge en staken hun interieur in een nieuw circulair jasje.  
  • Kies voor natuur op en om het huis! Denk bijvoorbeeld aan een groen dak. In totaal namen bijna 30 Flevolanders enthousiast deel aan de challenge. 
  • Thuis klusje klaren? Ga circulair klussen. Er zijn tal van mogelijkheden hiervoor, zoals vermeld in onze nieuwe brochure circulair bouwen. De Unit Green van het MBO College Lelystad neemt hierin het goede voorbeeld!