Zienswijze NMFF Flevoland Datacenter Flevokust

 

 

 

 

 

 

Zienswijze NMFF Flevoland Datacenter Flevokust

Er komen in een razend tempo datacenters bij – de vraag naar internetdiensten zoals cloudservices en andere online dienstverlening is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Meer dan 68% van de oppervlakte aan datacenters ligt rond Amsterdam en de gemeente Amsterdam en Haarlemmermeer hebben dan ook een bouwstop op datacenters ingesteld. Het plan voor het datacenter Lelystad Flevokust is niet het enige plan voor een datacenter in Flevoland: in Zeewolde en Almere zijn ook plannen om datacenters te bouwen. De Provinciale Staten zijn bezig met het opstellen van een ruimtelijk-economische strategie voor de vestiging van datacenters in de provincie, om te voorkomen dat hier een situatie ontstaat zoals rondom het datacenter in de Wieringermeerpolder.

Het planinitiatief voor het datacenter aan de Flevokust ligt momenteel ter inzage bij de provincie Lelystad. De NMF Flevoland heeft een zienswijze ingediend op dit plan. Er worden veel groene en duurzame ambities genoemd: circulair bouwen, mogelijkheid voor zonnepanelen op het dak, geen koelwater onttrekken aan het IJsselmeer. Wij willen graag dat deze ambities gehaald worden en roepen de gemeente dan ook op om van deze ambities beloftes te maken.

Datacenters gebruiken veel stroom: dit datacenter verwacht 150 megawatt te verbruiken, dat is 30% van de capaciteit van de naastgelegen Maximacentrale. Wij hebben de gemeente gevraagd om uit te leggen waar deze stroom afgenomen wordt en welk effect dat heeft op de (groene) stroomvoorziening voor de Flevolanders. Wij gaan voor een groen internet, u ook?

U kunt onze zienswijze hier lezen.