Energietip en gratis zonnepanelen

29 januari 2014

In de uitzending van 28 januari komen een energiebesparende tip, gratis zonnepanelen en MooiFlevoland uittips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Goede energietip; de vriezer ontdooien.
Het gaat vriezen en daar hebben we baat bij. De koelkast staat in de top 3 van grootste energieverbruikers. Nu het buiten gaat vriezen, is dit dé tijd om je vriezer te ontdooien. Een ontdooide vriezer gebruikt veel minder stroom. Een ijslaagje van 2 millimeter op het vrieselement komt overeen met ongeveer 10% meer energie verbruik. Zeker bij een wat oudere vriezer kan dit enorm oplopen! Bij het ontdooien van je vriezer kan je de spullen uit de vriezer gewoon buiten in de vrieskou zetten (het liefst met een koelelement in een koeltas). Nog een extra tip: Des te voller de koelkast is hoe minder stoom hij gebruikt.

2.  gratis zonnepanelen voor alle huizen in Zeewolde?
Elk idee dat helpt om zonnepanelen te stimuleren is positief. Zo ook deze. Maar helaas is niet ieder dak geschikt vanwege de ligging ten opzichte van de zon, de hellingshoek of schaduw van nabijgelegen objecten. Na het energieakkoord dat afgelopen jaar is afgesloten, wordt  meer gekeken naar manieren om werk te maken van energiebesparing of – opwekking. Zo bestaat er landelijk sinds januari een energiebespaarlening (Nationaal Energiebesparingsfonds) en sommige gemeenten beschikken over een duurzaamheidslening. Deze stimuleren eigenaren om  energiebesparende aanpassingen aan hun huis te doen. Maatregelen gericht op energiebesparing zijn voor iedereen interessant: of je nu huiseigenaar of huurder bent. Kijk voor tips op www.milieucentraal.nl 

Interesse in een overzicht van stimulansen per gemeente? Zie het overzicht van ons Servicepunt Energie Lokaal Flevoland.

3. Groene uittips
Staatsbosbeheer heeft februari uitgeroepen tot Haardhoutmaand. Je kan het hout ophalen in het bos en er zijn allerlei activiteiten voor kids. Veel hout is al vergeven maar op 15 februari  in het Hollandse Hout in Lelystad is nog hout beschikbaar. Wees er snel bij want op=op.
In de Burchtkamp is zaterdag een Winterwandeling waar bijzondere vogels te zien zijn. Kijk voor meer tips en informatie op www.MooiFlevoland.nl