Winnaars opdracht 2 Isolatie van de woning

5 oktober 2016

1619-ill-graphgemiddeld-okt15Win een Energie MakeOver : Isolatie van de woning!
Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag

Marjolein van Rijn uit Lelystad scoorde het beste bij de opdracht en ontvangt vloerisolatie beschikbaar gesteld door Koston Isolatie. Familie Doornbos uit de Noordoostpolder is de zilveren winnaar en ontvangen Bodemisolatie van Pluimers Isolatie. Ook Harry de Boer uit Lelystad, Herman Russchen uit Bant en Henk Prins uit Lelystad werden genomineerd voor hun inzending.

Gouden winnaar: Marjolein van Rijn  (+5 bonuspunten)
Marjolein van Rijn heeft een warm huis vertaald naar een overdraagbaar stripverhaal.
Klik hier om het stripverhaal te lezen.

Zilveren winnaar: Familie Doornbos (+ 3 bonuspunten)
Inspirerend om te zien welke maatregelen getroffen kunnen worden voor een warm huis.

Om ons ‘warm’ huis te bereiken hebben we het volgende gedaan vanaf okt. 2007 = aankoop woning:
1. Nov. 2007 vloer-isolatie van het oude gedeelte van de woning. Het betrof een houten vloer die hier en daar was verrot. Is nu een betonnen met isolatie in de kruipruimte. De aanbouw stamt uit de jaren 1980.
2. In aug. 2008 hebben we op de 1e verdieping alle kozijnen en enkel glas vervangen door kunststof kozijnen met HR++glas. Op de begane grond hebben het voorste raam en een zijraam met dubbel glas uit 1981 vervangen door kunststof kozijnen met HR++glas. In 2016 hebben we de rest van alle (houten) kozijnen met dubbele beglazing uit 1981 en enkel glas in de bijkeuken, vervangen door kunststof kozijnen met HR++glas, evenals de voor- en achterdeur, waardoor ook de inbraakbeveiliging weer up to date is.
3. In dec 2010 hebben we in het kader van het project ‘Meer met Minder’ spouwmuurisolatie uitgevoerd met minerale wol door Isolatiebedrijf Pluimers BV te Rijssen. Vooraf is een EPA-advies uitgevoerd. Het energielabel ging toen van D naar C en zou een besparing van 1000 m3 gas betekenen. Dit lijkt wel erg veel. Het betrof 78 m2 muur in het oude gedeelte van de woning en daarvoor is een subsidie van 200 euro ontvangen. De aanbouw uit 1981 was reeds geïsoleerd.
4. Eveneens in 2010 hebben we zelf het dakbeschot op de zolder met 4 cm dik isolatiemateriaal bekleed. Zowel de kou in de winter als de warmte in de zomer is duidelijk voelbaar op de 1e verdieping
5. In okt. 2014 zijn we overgegaan van CV naar Infrarood-verwarming d.m.v. 3 panelen aan het plafond in de kamer(zie foto 1), 1 paneel geïntegreerd in het Agnesplafond in de keuken en 1 draaibaar paneel aan de wand in de badkamer. In sept. 2015 is de CV-ketel vervangen door een elektrische boiler voor de warmwatervoorziening. IR-verwarming is een stralingswarmte vergelijkbaar met de zon. Voor de stroomvoorziening hebben we in okt. 2012 9 zonnepanelen op het platte dak in zuidelijke richting laten plaatsen met gebruikmaking van de maximale subsidie van 650 euro. In juni 2014 hebben we 14 zonnepanelen op het westelijk deel van het dak laten plaatsen.
6. Sinds 1991 stoken we een houtkachel, voornamelijk met appelhout. Heerlijk warmte waarbij we ook gebruik maken van een Ecofan (zie foto 2). Afhankelijk van de afstand tot de kachel kun je zelf het niveau van voldoende en behaaglijke warmte bepalen. En van het hout wordt je 3 keer warm. Fantastisch toch?

Bronzen winnaar: Herman Russchen, Harry de Boer en Henk Prins (ieder +1 bonuspunt)
Een herkenbaar verhaal voor velen en mooi verbeeld in een foto collage 

Klik hier voor de inzending van Herman Russchen

Klik hier voor de inzending van Harry de Boer

Klik hier voor de inzending van Henk Prins

Vloerisolatie voor de gouden winnaar is beschikbaar gesteld door:

logo-groot

 

 

 

 


Bodemisolatie voor de zilveren winnaar is beschikbaar gesteld door:

Logo Pluimers