Genomineerden Groene Pluim bekend!

28 januari 2017

Op 14 februari 2017 om 19:00 uur reikt Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) in de winkel DuurzaaminLelystad (Stadhuisplein 51 te Lelystad) de Groene Pluim uit. De Groene Pluim wordt dit jaar uitgereikt aan een vrijwilliger, inwoner, organisatie of gemeente die zich op een bijzondere manier inzet op het gebied van Duurzaam Toerisme in Flevoland. U bent van harte welkom! Aanmelden kan via s.raj@nmfflevoland.nl

Hier vindt u een overzicht van de genomineerden:

Netl in Kraggenburg  
Netl de Wildste Tuin omvat 48 hectare ( 600 x 800 meter) en heeft in onlangs een nieuwe camping geopend, waarbij natuurbeleving een belangrijk onderdeel is. De ontwikkeling van Netl de Wildste Tuin is bij uitstek een voorbeeld waarbij een particulier  het initiatief heeft genomen om dit natuurgebied op te zetten met een recreatieve beleving en duurzaamheidsverhaal. Ook geeft Netl duurzame initiatieven uit de regio de mogelijkheid om zich zichtbaar te maken.

11 Beaufort Informatiecentrum Wind Energie
Bij 11 Beaufort kun je onder andere windturbines ervaren als onderdeel van Rennes Streekproducten. Een toeristische beleving van het grootste windpark van Flevoland: Windpark Noordoostpolder. Een duurzame boerderijwinkel vol (h)eerlijke streekproducten en cadeaus. In de boerderijwinkel worden streekproducten verkocht die vrijwel allemaal afkomstig zijn van eigen boerderij of collega-boerderijen uit de regio.

Randy van Domselaar (Vrijwillige boswachter bij Het Flevolandschap)
Door de buitengewone informatieve en educatieve vorm van Twitteren over dieren in het Natuurpark Lelystad is Randy van Domselaar een fenomeen geworden met vele liefhebbers die zijn foto’s en filmpjes op Twitter waarderen.

De Marker Wadden, Natuurmonumenten
De Marker Wadden, aangejaagd door Natuurmonumenten is een uniek eiland en gebied. Met de komst van de Marker Wadden wordt er rust en ruimte gecreëerd voor mens en natuur. Het wordt een nieuw gebied voor natuur, maar ook voor mensen. Er komen eilanden met natuurlijke oevers, gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Dan wordt het water helderder en komen de waterplanten, vissen en schelpdieren terug. Oftewel het eten voor de vogels. De Marker Wadden vormt een onderdeel van het toekomstig Nationaal Park Nieuwland.

Hilde, Toos, Lenie en Marcella (IVN afdeling Lelystad)
Deze vier actieve leden van het IVN Lelystad houden zich bezig met een vorm van ‘duurzaam toerisme’. Het ontdekken van de natuur vlakbij huis met alles wat er in de natuur leeft. Lenie en Marcella runnen leuke en actieve natuurclubs die kinderen, vaak vergezeld met hun ouders, kennis laat maken met allerlei spannends. Toos en Hilde staat op buurtbijeenkomsten, open dagen, markten en laten daar mensen kennis maken met de onderwaterwereld. Het toerisme van het IVN is niets anders dan op reis gaan in je eigen omgeving.

André Rijsdorp – Belevenissenbos, Scouting Lelystad
Het Belevenissenbos, gelegen in het Zuigerplasbos aan de noordkant van Lelystad laat kinderen op allerlei uitdagende manieren kennismaken met water, land, hoogte en laagte en planten en dieren. Er komt geen machine of ander gemotoriseerd werktuig aan te pas. Alles gebeurt ‘op eigen kracht’. Het Belevenissenbos is ook qua materiaal gebruik duurzaam. De opzet van het bos is uniek. Daardoor trekt het bezoekers van heinde en verre. Samen met vrijwilligers van het IVN afdeling Lelystad zijn er in het Belevenissenbos twee struinroutes aangelegd die mensen meenemen op avontuur door open en dichte gedeelten van het Zuigerplasbos.

De Wellewaard van gemeente Noordoostpolder
Vlak bij Emmeloord ligt de natuurplas Wellerwaard. Ingebed in het unieke polderlandschap van Noordoostpolder komen hier verschillende landschappen samen. Het natuurgebied is in 2014 geopend met een bomenplantactie, waarbij 350 leerlingen uit de gemeente Noordoostpolder bomen hebben geplant in de Wellewaard. De Wellewaard biedt mogelijkheden om te wonen met en in de natuur.

Coby Dekker (Het Torenbosje)
Coby Dekker is de drijvende kracht om acties op te zetten en uit te voeren. Zo ook bij het onderhoud van het Torenbosje. Het Torenbosje is 7 ha groot en bevindt zich langs de Elburgerweg, halverwege tussen Dronten en Elburg. Het bijzondere aan Coby Dekker is dat zij vanuit het Agrarisch Collectief probeert mensen te verbinden. Het Torenbosje is een mooi voorbeeld waar bewoners van het AZC hebben geholpen tijdens NL-Doet.

Ligfietsbedrijven (Flevobike, Intercity Bike, Velomobiel)
Vergeleken met de rest van Nederland is de vraag naar ligfietsen in Flevoland enorm. FlevoBike, Intercity Bike en Velomobiel voldoen aan deze vraag en voorzien vele Flevolanders van een ligfiets. Een fietsvakantie past perfect binnen het thema Duurzaam Toerisme en in dit geval met de ligfiets.

Hamid Naqshband en Rien de Kloet (Vrijwilligers Fietsbank Lelystad)
Door het werk van vrijwilligers kunnen jongeren het lol van fietsen ontdekken en fietstochten maken in Lelystad en omgeving. Op die manier ontdekken zij de prachtige natuurgebieden dat Flevoland te bieden heeft. Door dit initiatief kunnen kinderen vanaf jongs af aan leren fietsen.

Bekijk hier het programma.

Lees ook:

Wie verdient de Groene Pluim 2017? Nominaties van harte welkom
Peter Kouwenhoven wint Groene Pluim 2016
25 januari: uitreiking Groene Pluim 2016