Luchtvaartoverleg Lelystad Airport

Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Lelystad

Ongeveer zes keer per jaar vergadert de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Lelystad (CROLL). Deze commissie bestaande uit verschillende maatschappelijke organisaties, bestuur en de luchthaven Lelystad. In dit overleg bespreken de partijen de toekomst van Lelystad Airport.  De Natuur en Milieufederatie Flevoland zit in deze commissie om natuur en omwonenden een stem te geven.

De Natuur en Milieufederatie neemt sinds de oprichting van de CROLL deel aan dit overleg. Daarbij is het voor ons van absoluut belang dat aan een aantal basisvoorwaarden wordt voldaan voordat er sprake kan zijn van een uitbreiding van luchthaven Lelystad. Deze basisvoorwaarden zijn in 2011 vastgelegd in een Maatschappelijk Kader. Deze kunt u hieronder downloaden.

We zien op dit moment nog verschillende obstakels

  • De vereiste vergunningen rondom stikstof zijn nog niet rond. Deze vergunningen moeten eerst op orde zijn voordat Lelystad Airport kan openen.
  • De Vogelmonitoring is voor ons van groot belang. Lelystad Airport ligt naast een natuurgebied met veel bijzondere vogels. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar het gedrag van vogels in het gebied en het effect van de opening van Lelystad Airport daarop.
  • Wij pleitten in de commissie vooral om bij een beslissing over de opening ook lange termijndoelen heel serieus mee te nemen. In Flevoland willen we 100.000 extra woningen realiseren. Wordt er genoeg rekening gehouden met de hinder die nieuwe inwoners gaan ondervinden? Wordt er genoeg rekening gehouden met waar die woningen komen te staan? Is er daarna nog genoeg ruimte voor de opwek van duurzame energie en recreatie? Dit zijn vragen die in onze ogen zwaar moeten meewegen.

Contactpersoon

Profiel Thijs Maartens

Thijs Maartens

Beleidsmedewerker Ruimte

Meer informatie

Hieronder vindt u bronnen waarmee u zich verder kunt inlezen rondom het thema Lelystad Airport.

  • Website CROLL (link).
  • Lees meer over de Luchtvaartnota 2020-2050 (link).
  • Maatschappelijk Kader NMFF rondom Luchthaven Lelystad (link).

Nieuws